Należałoby spróbować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy czy świata. restauracje Kraków Skupmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film