jaka mozzarella

Rozkoszny, Å‚Ä…czÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Znany na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a gruntownie z rejonu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… caÅ‚kowicie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednak równoczeÅ›nie nie zmienia swojego Å‚agodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy wÅ‚oskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem sporadycznie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest ciÄ…gle Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

przepisy z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

mozarella

SkÄ…d w nastÄ™pstwie tego wziąć nowatorski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć siÄ™ z tym, że nowatorski wÅ‚oski ser bÄ™dzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy szablonowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w samej rzeczy warto dopÅ‚acić oraz radować siÄ™ pysznym smakiem.