kuchnia włoska Kraków rynek
|Kraków- nie tylko budowlane zabytki, niemniej jednak też wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych i w najwiÄ™kszym stopniu dostatnich w tradycjÄ™ lokalnych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym sformuÅ‚owaniem. Jednakże stolica MaÅ‚opolski to nie wyÅ‚Ä…cznie Wawel i Å‚adne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których sÅ‚ynie Kraków. Wielu wÄ™drowców zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.
najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo przepysznych regionalnych produktów – turyÅ›ci w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków wypatrujÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… doznaÅ„ kubków smakowych opiszÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o uszczkniÄ™cie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wÄ™dzony. Fanatycy zup powinni posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy specjaÅ‚. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o konturze koÅ‚a. WyróżniajÄ… go również specyficzne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W wiÄ™kszoÅ›ci wypadków obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci
Jak widać, Kraków stoi nie wyÅ‚Ä…cznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukujÄ… nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocÄ… których sÄ… w stanie o wiele porzÄ…dniej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.