Należałoby spróbować potrawy kuchni staropolskiej
|Każda sztuka kulinarna cechuje siÄ™ wÅ‚asnymi obyczajami, obrzÄ…dkami oraz czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skÄ…pa oraz Å‚atwa. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas Å‚Ä…czy siÄ™ tylko z pierogami (które sÄ… niezwykle doceniane na caÅ‚ym Å›wiecie), schabowym, mizeriÄ… i kartoflami. Nic bardziej faÅ‚szywego. Pierogi honoruje siÄ™ za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one Å‚Ä…czone zwykle z PolskÄ…. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… bezbÅ‚Ä™dnie smak szablonowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W koÅ„cu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez peÅ‚ne życie wypróbowali setki najróżniejszych daÅ„, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy czy Å›wiata. Skupmy siÄ™ jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i skÅ‚adniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak wÅ‚aÅ›ciwie niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film